Sms-lån och snabblån

Sms-lån fick namnet från att kunna skicka ett sms för att få ett snabbt lån. Nu kallas detta typ av lån för snabblån, även om de avser samma sorts lån. Samlingsnamnet för dessa typer av lån är högkostnadskrediter.

Vad är snabblån?

Snabblån är lån för mindre summor, runt 2 000 - 70 000 kr, som beviljas och betalas ut snabbt. Men de ska också betalas tillbaka på kort tid, vanligtvis mellan några dagar och några månader. Ofta har de inga eller låga krav på att du ska ha en inkomst eller att du fått betalningsanmärkningar från att inte kunnat betala skulder tidigare.

Två personer som står vid en stor mobiltelefonDessutom behöver du inte lämna någon säkerhet för snabblånet. Säkerhet är något du använder som garanti att du betalar tillbaka pengarna, både ränta och amortering, som exempelvis vid bolån där du kan tvingas av banken att sälja din bostad om du inte kan betala tillbaka. Läs mer här om hur bolån, ränta och amortering fungerar.

Varför är det så dåligt med sms-lån och snabblån?

Det kan locka med snabba pengar utan krav och utöver den höga räntan som företaget som beviljar lånet tar ut kan de ta ut andra höga avgifter.

Vid lån av pengar användes en term som kallas ”effektiv ränta”. Vilket beskriver allt extra som behöver betalas tillbaka utöver pengarna som lånades. Därför bör sms-lån eller snabblån betraktas som en sista utväg och endast användas om du är säker på att man kan betala tillbaka lånet i tid. Se räkneexemplen för att se hur avgifterna och den effektiva räntan påverkar snabblånet.

Vad händer om du inte kan betala tillbaka?

Först kommer den (årliga) räntan öka snabbt och det är ofta över 100%, ibland 300% eller mer. Detta innebär att summan som ska betalas tillbaka mer än dubblas. Om det tar ett år att betala tillbaka 6000 kr, och den årliga räntan är 300%, kommer totala beloppet som ska betalas tillbaka bli \(6000 + 3\cdot 6000 = 24 000\) kr. Detta innebär i praktiken att totala beloppet blir 4 gånger mer än det som lånades.

Om det går för lång tid att betala tillbaka kan ärendet hamna hos ett inkassobolag och Kronofogden, läs mer om det här.

En person som stoppar in pengar i ett stort kassaskåp

Försök alltid att undvika sådana här typer av lån med dolda avgifter och hög ränta. Om du vill ha hjälp med din ekonomi kan du kontakta budget- och skuldrådgivning i din kommun! Läs mer i nästa avsnitt om Hjälp att få
Har du en fråga du vill ställa om Sms-lån och snabblån? Ställ den på Pluggakuten.se