Hjälp att få

Här sammanställer vi olika sätt att undvika skulder och hjälp att komma ur dem.

Undvika snabblån

Om du kan undvika att ta snabblån överhuvudtaget är det så klart bäst, men om du behöver är det viktigt att betala tillbaka i tid och ha i åtanke de extra avgifter som tillkommer. Privatlån, som är menade för att användas för komsumption, kan vara ett bättre alternativ. Privatlån brukar vara mindre lån med ränta som vanligtvis ligger på 4-20% och de kan ha högre krav än snabblånäven om de inte heller kräver att du lämnar någon säkerhet. Läs mer om snabblån här.

Undvika inkasso och Kronofogden

För att undvika Inkasso är det bästa att försöka betala alla räkningar i tid. Samma sak om det kommer ett inkassokrav, betala det också så fort det går så inte skulden ökar. Behöver du hjälp att dela upp betalningen så kan du be om det. Om skulden hamnar hos Kronofogden och du inte kan betala kan du ansöka om skuldsanering. Läs mer om inkasso och Kronofogden här.

En kvinna som sitter på en stor laptop med en liten laptop i knät

Rådgivning från kommunen

Varje kommun i hela landet erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning som exempelvis hjälper med:

  • planera och ta kontroll över din ekonomi
  • se över ekonomin så den blir stabilare
  • tips och råd inför att låna pengar
  • lära dig om olika skuldfällor
  • hjälp att med att ansöka om skuldsanering

Budget och buffert

Om pengarna är slut eller det redan finns en skuld som ska betalas tillbaka är det svårt eller nästan omöjligt att lägga undan pengar för att spara. Men när vi kommit ur en ekonomisk kris är det en bra idé att fortsätta ha kontroll över sin ekonomi, göra upp en budget och spara ihop pengar till en buffert som kan hjälpa vid framtida oväntade utgifter.

För att hitta tillbaka till en balanserad ekonomi behöver du se över vilka utgifter som verkligen är nödvändiga: hyra, mat, el osv. Alla andra inköp får vänta tills situationen är bättre. Kom ihåg att ränta och avbetalning på eventuella lån är något i din budget som du vill betala av så fort som möjligt.

För att försöka få fram mer pengar för att betala skulder kan du se över om du har saker du inte använder att sälja. Se upp för småköp eller att du unnar dig saker, som du faktiskt inte behöver.

Betala av dyra lån - tips från Nordea 

Har du en fråga du vill ställa om Hjälp att få? Ställ den på Pluggakuten.se