Ekonomiska problem

Det kan vara svårt att ha en balanserad ekonomi, speciellt när du ska börja lära dig vilka kostnader du faktiskt har. Om du har skulder är det viktigt att du får stöd att ta dig ur det som lätt annars kan bli en ond cirkel.

En man som håller i påsar med pengarOm du inte kan betala skulderna och de växer så kan du riskera att få betalningsanmärkningar som kan påverka din ekonomiska situation på lång sikt. Läs mer om betalningsanmärkningar i avsnittet om inkasso och kronofogden.

Du kan alltid få hjälp från din kommun som tillhandahåller budget och skuldrådgivning, sök på din kommuns hemsida, där hittar du mer information.

SMS-lån eller snabblån

Många unga blir lockade att ta SMS-lån eller snabblån när de saknar pengar. Dessa lån är oftast extremt dyra och döljer sina avgifter. Det leder många gånger vägen till dålig ekonomi och ökad skuldsättning.

Om du kollar upp snabblån utlovas ofta lån till låg eller ingen ränta och utan avgift under en period. Men efter det blir räntan ofta väldigt hög, ibland över 200%. Konsumentverket har satt regler mot denna typ av marknadsföring då det kan vara vilseledande. 

Testa dig själv: Vad tror du att du får betala totalt för ett så kallat sms-lån om du lånar 1 000 kr i tio månader och den enkla årsräntan är 691 procent?      

1 789 kr, 2 345 kr, 3 567 kr, 4 789 kr, 5 234 kr, 6 758 kr, 7 876 kr, 8 098 kr

Rätt svar är 6 758kr, skulden på 1000 kr och sen räntan blir 5 758 kr extra. Läs mer om SMS-lån och snabblån här. 


En person som tittar på ett system över hus saker hänger ihop

Kan jag ärva skulder?

Nej du kan inte ärva någon annans skulder i Sverige. Om du bor eller flyttar utomlands kan det gälla andra lagar där. I EU är det lagen i det landet du bor som gäller.

Hur du undviker ekonomiska problem

För att hitta en balanserad ekonomi behöver du se över vilka utgifter som verkligen är nödvändiga: hyra, mat, el osv. Alla andra inköp får vänta tills situationen är bättre. Kom ihåg att ränta, och avbetalning på eventuella smålån, är en post i din budget som du om du kan vill få bort så fort som möjligt.

För att försöka få fram mer pengar för att betala skulder kan du se om du har saker du inte använder och kan sälja för att betala av dina skulder.

Se upp för småköp eller att du unnar dig saker du inte behöver. Allt för att börja leva bara med de pengar du har, att ta lån blir som att använda upp dina framtida pengar. Läs mer om hjälp att få här. 

Har du en fråga du vill ställa om Ekonomiska problem? Ställ den på Pluggakuten.se