Deklarera

Du kanske har hört talas om ordet "deklaration" eller "deklarera" och undrar vad det innebär. I Sverige är deklarationen en viktig del av vår ekonomiska värld och något som de flesta vuxna behöver göra varje år.

Vad är en deklaration?

En deklaration är en rapport som du skickar till Skatteverket. Skatteverket är den myndighet i Sverige som har ansvar att se till så att privatpersoner och företag betalar skatt.

Varje år måste alla som har tjänat pengar berätta det för Skatteverket. Det kallas att deklarera. Det gäller både för privatpersoner och företag.

Genom deklarationen informerar du Skatteverket om din inkomst, utgifter och eventuella tillgångar under det föregående året. Det kan vara löner från jobb, extrajobb, studiebidrag, föräldrapenning eller andra inkomstkällor.

Deklarationen kommer som en blankett hem till inkomsttagarens folkbokföringsadress, eller via en digital brevlåda som t.ex. appen Kivra om du använder den, och är en översikt över hur mycket en person har tjänat under det föregångna året och hur mycket skatt som har dragits.

Varför ska jag deklarera?

Då deklarationen som sagt är en översikt över hur mycket en person har tjänat under det föregångna året och hur mycket skatt som har dragits, kan Skatteverket räkna ut hur mycket skatt du ska betala eller få tillbaka.

Om du har betalat för mycket skatt under året kan du få en återbetalning, och om du har betalat för lite kan du behöva betala resterande skatt.

Hur deklarerar jag?

Skatteverket skickar en deklarationsblankett till den som ska deklarera i början av året. På blanketten står det hur mycket du har tjänat under året som gått. Du ska kontrollera att uppgifterna stämmer.

En person som räknar ut sakerOm uppgifterna stämmer ska du godkänna deklarationen. Du kan godkänna din deklaration genom att skicka ett sms, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänsten på Skatteverkets webbplats. E-tjänsten finns bara på svenska.

Om informationen på blanketten inte stämmer?

För att göra ändringar eller lägga till avdrag behöver du olika uppgifter och dokument som bevisar din inkomst och eventuella avdrag. Det kan vara lönespecifikationer från arbetsgivare, intyg om studiebidrag eller kvitton för utgifter som kan ge dig avdrag. Det kan vara bra att spara dessa dokument så att du har dem till hands när det är dags att deklarera.

Det kan vara lätt att glömma bort att deklarera, särskilt om du inte har så mycket inkomst eller om du är beroende av andra för ekonomiskt stöd. Men det är viktigt att komma ihåg att alla som har en viss inkomst eller tillgångar behöver deklarera.

E-tjänst

För att underlätta deklarationen har Skatteverket en e-tjänst där du kan fylla i och skicka in din deklaration online. Du kan också få hjälp och råd genom att kontakta Skatteverket eller använda deras resurser på deras webbplats.

En kvinna som sitter på en laptop med en liten laptop i knät

Att deklarera är viktigt

Att deklarera kan verka komplicerat först, men det är en viktig del av att vara ekonomiskt medveten och ansvarsfull. Genom att lära dig om deklaration och ta ansvar för din ekonomi redan som ung, kommer du att vara bättre rustad för framtiden.

 Kom ihåg, att vara medveten om din ekonomi och lära dig om deklaration är en viktig del av att ta kontroll över din ekonomi och planera för din framtid.

 Kom ihåg, att vara medveten om din ekonomi och lära dig om deklaration är en viktig del av att ta kontroll över din ekonomi och planera för din framtid.

Skatteverket har bra beskrivningar över de olika sätten att deklarera och en pedagogisk film om hur du steg för steg deklarerar via e-tjänsten som du kan ta del av här.

Har du en fråga du vill ställa om Deklarera? Ställ den på Pluggakuten.se