Hyra bostad

I Sverige finns det ett system för att hyra bostäder som kallas för allmännyttiga hyresrätter. Dessa hyresrätter förvaltas av kommunala eller privata bostadsbolag. Vanligtvis hanteras tilldelningen av hyreslägenheter genom en kötid där personer som är intresserade av att hyra en lägenhet kan registrera sig och sedan tilldelas bostäder baserat på kötid.

En kvinna som sitter med fötterna på bordet. På bordet är tre minityrer av bostadshus

 

Bostadskö

Det vanligaste sättet att får ett förstahandskontrakt är genom att stå i en bostadskö. Många av dessa tar en årlig avgift runt 200 kr för att stå i kön, samt att du ska logga in ungefär var 3:e till var 6:e månad för att behålla din plats i kön. Här är några exempel på olika bostadsköer:

  • Stockholm: Bostadsförmedlingen 200kr/år och 18 års gräns (du kan alltså inte ställa dig i kön innan du fyllt 18 år).
  • Göteborg: Boplats 200kr/år och 17 års gräns (gratis fram till 18 år)
  • Malmö och Skåne: Boplats Syd 300kr/år 17årsgräns
  • Hela Sverige: Boplats Sverige, gratis.

HSB har ett speciellt sätt att stå i kö för att hyra deras bostäder. Läs mer om det här. 

Utöver detta finns det även privata hyresvärdar och fastighetsbolag som kan erbjuda hyreslägenheter. Dessa privata hyresvärdar kan ha olika metoder för att välja hyresgäster, och det kan förekomma köer eller andra former av urvalsförfaranden. Det är viktigt att notera att dessa privata köer inte omfattas av den allmänna hyresrättskö som används för allmännyttiga hyresrätter.

Förstahandskontrakt

När du har ett förstahandskontrakt så är det din lägenhet att hyra så länge du betalar hyran. Förutsatt att du följer hyresvärdens regler och inte heller bedriver någon olaglig verksamhet i lägenheten.

Du har rätt till en lägenhet i gott skick, om något går sönder gör du en felanmälan till din hyresvärd. Vanligt slitage som borrhål eller mindre repor är inget som åtgärdas. Det finns vissa skador som din hyresvärd inte ansvarar för och då är det viktigt att du har en hemförsäkring som hjälper dig. 

Vad får du ändra i en hyresrätt?

Det är tillåtet att sätta upp tavlor, måla eller tapetsera väggar. Vissa hyresvärdar vill godkänna vilken färg det blir.

Hur funkar uppsägning av en hyresrätt?

Uppsägning av hyreskontrakt kan variera beroende på kontraktet. Om ditt kontrakt är tillsvidare (dvs inte har ett slutdatum) är det vanligtvis 3 månader, om det är kortare ska det enbart vara till din fördel som hyresgäst.

Det är inte lagligt att sälja eller köpa ett förstahandskontrakt. 

Två personer som skakar hand och skrivit ett avtal.

Andrahandskontrakt

Det kan ta många år innan du får ett förstahandskontrakt och därför är det vanligt att hyra första lägenheten i andra hand. Den som hyr ut lägenheten kan äga den eller ha ett förstahandskontrakt, dvs det kan vara antingen en bostadsrätt eller hyresrätt.

För att få hyra ut behöver den som äger lägenheten eller den som har förstahandskontraktet få godkänt att göra detta av deras hyresvärd eller bostadsrättsförening .

Det är viktigt för både den som hyr och hyr ut att ni skriver ett kontrakt så ni är överens vad som gäller kring saker så som hyra, in- och utflytt.

Deposition

Ibland tar den som hyr ut i andrahand ut en så kallad deposition, en summa pengar som hyresgästen får tillbaka när hen flyttar ut. Hyresvärden kan dra av pengar på summan för olika skador på möbler eller lägenheten.  

Uppsägningstid

Uppsägningstiden är vanligtvis tre månader, undantag kan vara om ni i kontraktet redan bestämt hur lång tid uthyrningen ska vara. Notera att tre månaders uppsägningstid är de efterföljande tre månaderna från uppsägning.

För hög hyra är olagligt

Viktigt att hålla koll på är att det är olagligt att ta för hög hyra för att hyra ut en lägenhet i andrahand, ofta kallas det ockerhyra om den är för hög. Det är lagligt att ta ut 10-15% mer i hyra om lägenheten är möblerad. Eftersom det är olagligt att ta ut för mycket i hyra riskerar personen som gör det upp till två års fängelse.

Det olagligt att erbjuda eller ta ut annan ersättning än pengar som hyra!

Inneboende

Om du har en större lägenhet och vill hyra ut ett rum, eller delar av din lägenhet är, detta tillåtet. Du behöver inte få tillstånd från din hyresvärd för det. Det är du som har ansvaret som hyresvärd till din inneboende. Viktigt att tänka på är att du måste bo i lägenheten minst 2-3 dagar i veckan.

Även för inneboende är det olagligt att ta för mycket i hyra, den som hyr ut ett rum eller del av lägenheten får inte ta ut mer än vad lägenheten kostar utan ska utgå från procent av lägenheten och kan max lägga till 15% för möblering. Precis som med alla hyreskontrakt är all annan ersättning olagligt.

För en inneboende måste ni inte skriva kontrakt, men det rekommenderas. Kom även ihåg att kolla upp om hemförsäkringen täcker för inneboende.

 

Lägenhetsbyte

När du har ett förstahandskontrakt, bott där minst ett år och sen vill flytta så kan du byta lägenhet med någon annan som har en hyresrätt (du kan inte byta till dig att äga en lägenhet från ett hyreskontrakt). Du behöver ansöka hos din hyresvärd om att byta lägenhet.

Det som anses vara giltiga skäl för att genomföra ett lägenhetsbyte är:

  • ändrade familjeförhållanden, så som dödsfall, separation eller skaffa barn.
  • stora förändringar i ekonomiska förhållanden, så som du eller något i hushållet förlorat jobbet eller liknande.
  • nytt jobb eller studier på annan ort.

Din hyresvärd kan ha egna interna bytesköer eller annonser, men du kan också själv hitta någon som vill byta med dig eller använda dig av förmedlingstjänster som exempelvis Lagenhetsbyte.se, men de tar ut en avgift beroende på var du bor.

Bostadsbidrag

Något du kan kolla upp är om du har rätt till bostadsbidrag. Det gör du hos Försäkringskassans hemsida. Bostadsbidrag beviljas bland annat till unga (under 29 år) med låga inkomster. 

Har du en fråga du vill ställa om Hyra bostad? Ställ den på Pluggakuten.se