Sparkonto

Vad är ett sparkonto?

En man som tänker på en bankEtt sparkonto är ett konto hos en bank som är till för att dina pengar ska växa med en låg risk. Det är vanligtvis en av de enklaste och mest grundläggande banktjänsterna som erbjuds till kunder.

Det finns olika sorters sparkonton, konton där du kan ta ut pengar hur du vill och konton med bindningstid som är låsta under en tid som du valt, de kallas ibland för placeringskonton eller fasträntekonton. Vanligtvis är räntan högre när de är låsta på ett placeringskonto eller fasträntekonto än på ett sparkonto utan bindningstid.

Insättningsgaranti

Insättningsgaranti är en garanti för de pengar som personer sätter in på konton i banker och andra finansinstitut. Garantin innebär att den som satt in pengarna skall kunna få tillbaka dem även om banken går i konkurs. Insättningsgarantin är upp till 1 050 000 kronor.

Ränta

Ränta är den avgift som du betalar när du lånar pengar och när du har dina pengar insatta hos en bank så betalar banken dig ränta för detta.

Räntan som du får genom att sätta in pengar på ett sparkonto är procentuell, därför får du mer i ränta ju mer du sparar. Räntan kan variera beroende på banken och marknadsförhållandena.

En kvinna som står med pengar vi en stor graf

Räntan beräknas vanligtvis årligen eller månadsvis och betalas ut till kontot i enlighet med sparkontots villkor. Räntan brukar ligga på någonstans mellan 1-3% och betalas ut per år (om inget annat anges). Därför om du sparar 1 000 kr med 2% ränta får du 20 kr extra efter ett år. Skulle du däremot spara mer med samma ränta, exempelvis 100 000 kr skulle du få ut 2 000 kr i årlig ränta. Se räkneexemplen nedan.

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

Ett investeringssparkonto är en typ av spar- och investeringskonto som erbjuds i vissa länder, inklusive Sverige. Det är en populär form av sparande för privatpersoner och ger fördelar när det gäller beskattning av kapitalvinster, dvs när dina investeringar ökat i värde. 

Investeringssparkontot beskattas oavsett om du gjort en vinst på ditt sparande eller inte. Då en ränteplacering oftast har en lägre ränta, bör investeringssparkontot endast användas för investeringar i aktier och fonder. Därför ska du undvika att ha pengar som bara ligger på kontot.

Händer som håller i pengar

Varför behöver du ett sparkonto?

Att spara pengar är en viktig ekonomisk vana med flera fördelar och långsiktiga effekter. Om du har möjlighet är det alltid en bra idé att lägga undan pengar och spara regelbundet. Antingen för att spara till något specifikt eller bara för att ha en så kallad buffert. En buffert är alltså sparade pengar som finns tillgängliga ifall du får oväntade utgifter eller mindre eller ingen inkomst.

Spara till dina drömmar - tips från Nordea

Har du en fråga du vill ställa om Sparkonto? Ställ den på Pluggakuten.se