Dela kostnader med andra

Att dela kostnader med andra kan vara ett smart sätt att spara pengar och hantera sin budget på ett effektivt sätt. Genom att dela utgifterna med familjemedlemmar, vänner eller andra pålitliga personer kan du minska dina individuella kostnader och frigöra mer pengar för andra ändamål.

Boende

Att dela boendekostnader kan vara en av de största besparingarna du kan göra. Om du bor i en studentlägenhet, kan du kanske dela den med en rumskamrat och dela på hyran och hushållskostnaderna. Om du letar efter en lägenhet eller ett hus att hyra, kan du överväga att hitta en eller flera pålitliga personer att dela bostadskostnaderna med. Genom att dela hyra, elräkningar, internet och andra utgifter kan du minska dina boendekostnader betydligt.

En liten stad

Sambo

Om du vill bo med en partner så gäller den så kallade sambolagen som mestadels säger hur ni bör dela upp möbler ni köpt tillsammans om ni eventuellt skulle göra slut. Vanligtvis räknas ni som sambo när ni bott ihop sex månader och det är en bra idé att kolla upp vad som täcks av den. Vill ni kringgå sambolagen, exempelvis om ni köpt någon möbel som ska vara din oavsett, kan ni skriva ett sambokontrakt. När du är sambo finns det flera sätt att dela kostnader, antingen bara dela på hälften eller procentuellt efter inkomst.

Mat

Mat är en av de största utgifterna för de flesta människor. Genom att dela matkostnader med andra kan du spara pengar och samtidigt ha möjlighet att äta hälsosamt och varierat. Du kan till exempel planera och handla mat tillsammans med dina rumskamrater eller vänner. Genom att dela på inköp och laga mat tillsammans kan ni dra nytta av större inköp, få rabatter och minska matsvinnet.

Tre personer som sitter i en soffa och äter pizza.

Transport

Att dela på transportkostnader är också en smart idé. Om ni är flera som behöver resa till samma destination kan ni samåka och dela på bensinkostnaderna eller kollektivtrafikkostnaderna. Dessutom kan ni även dela på parkeringsavgifter om ni har bil. Att använda samåkningstjänster eller kollektivtrafik istället för att äga en egen bil kan också vara kostnadseffektivt.

Streamingtjänster och prenumerationer

Istället för att alla i en vänkrets eller familjekrets har egna prenumerationer på streamingtjänster som Netflix, Spotify eller Amazon Prime, kan ni överväga att dela på kostnaden och använda samma konto. Detta gör att ni kan njuta av olika tjänster utan att behöva betala för var och en separat.

Händer som håller i pengar

Har du en fråga du vill ställa om Dela kostnader med andra? Ställ den på Pluggakuten.se