Bedrägerier Online

Internet är en fantastisk plats med massor av möjligheter, men det finns också bedragare därute som försöker utnyttja andra människor. Låt oss utforska hur du kan skydda dig själv när du är online och hantera några vanliga bedrägerier.

Online shopping

Att handla online är smidigt och kul, men det finns det är lätt att bli lurad vid dessa tillfällen. Här är några tips du kan försöka tänka på för en säkrare shopping:

Köp från pålitliga källor: Handla från välkända webbplatser och butiker. Dubbelkolla deras recensioner och rykte.

Använd säkra betalningsmetoder: Använd säkra betalningsalternativ som Swish, Klarna, PayPal eller kreditkort för extra skydd.

Var försiktig med personlig information: Dela inte mer än nödvändigt när du handlar online. Undvik att dela din personliga information med okända webbplatser.

En telefon och en dator. Och en symbol för internet.

Sociala medier och bedrägeri

Vad bör man vara uppmärksam på när man vistas på plattformar som Instagram eller Facebook? 

Sociala medier är roliga och underhållande, men de kan också vara platser där bedragare finns och utnyttjar personer. Här är vad du bör tänka på:

Misstänksamma meddelanden: Var försiktig med meddelanden från främlingar som ber om personlig information eller pengar.

Kolla konton noga: Innan du interagerar med någon på sociala medier, se till att deras konto är legitimt och inte falskt.

Dela inte för mycket: Tänk på vad du delar på dina sociala medier. Undvik att dela personlig information som din adress eller telefonnummer.

Bedrägeri på betalningsappar

Betalningsappar som Venmo och PayPal är bekväma, men de kan också vara mål för bedragare. Det finns saker du kan göra för att säkra dina pengar.

Säkra lösenord: Se till att ha starka lösenord för dina betalningsappskonton och ändra dem regelbundet.

Övervaka dina transaktioner: Håll koll på dina transaktioner och rapportera omedelbart något misstänkt.

Dela inte dina inloggningsuppgifter: Dela aldrig dina inloggningsuppgifter med någon, även om de påstår sig vara från betalningsappen.

Genom att vara medveten om onlinebedrägerier och använda försiktighet när du är online kan du njuta av alla de fantastiska möjligheterna internet har att erbjuda samtidigt som du skyddar dig själv från potentiella hot.

Har du en fråga du vill ställa om Bedrägerier Online? Ställ den på Pluggakuten.se